Posuňte, aby ste získali viac informácií

Espresso a tymianové rezance

Recept na domáce rezance so šalotkami na portskom víne

Ak chcete mať čo najlepšie cestoviny, je najvhodnejšie, aby ste si ich uvarili sami – tak prečo sa neodvážiť experimentovať so surovinami? Vyskúšajte náš recept na lahodné rezance s espressom a šalotkami na portskom víne. 

Ak máte radi zvláštny druh cestovín, prečo ich neskúsite urobiť sami? Tento recept vám ukáže, že to skutočne nie je také ťažké a že espresso a tymian sa k sebe perfektne hodia. Espresso je tiež vynikajúcim doplnkom k omáčke z portského vína, pretože dodáva blanšírovaným šalotkám jedinečnú chuť. Zavŕšte zdobením čerstvým parmezánom a rukolou – pastvou pre oči ako aj chuťové poháriky! 

Porcie: 4

Suroviny na rezance:

  • 150 g krupice z tvrdej pšenice
  • 150 g bielej múky a trošku na pracovnú dosku (hladká múka)
  • 1 ČL soli
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 3 PL čerstvých tymianových lístkov
  • 110 – 115 g studeného dvojitého espressa, napr. Miele Black Edition N°1
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL repkového oleja

Suroviny na šalotky na portskom víne:

  • 100 – 120 g masla
  • 400 ml portského vína (Ruby)
  • 3 PL espressa, napr. Miele Black Edition N°1, a 3 PL sójovej omáčky (prirodzene fermentovanej) 
  • 4 bobkové listy
  • 350 g malých šalotiek
  • 2 PL likéru z čiernych ríbezlí

Ostatné suroviny:

  • 100 g rukoly
  • 1 – 1 ½ červenej papriky
  • približne 8 PL parmezánu (čerstvo nastrúhaného) a trochu parmezánu na podávanie
  • soľ

Príprava:

  1. Zamiešame suroviny na rezance v kuchynskom robote s použitím rezného noža, potom miesime ručne približne 5 minút, kým nedosiahneme pružné cesto. Zabalíme cesto do fólie a necháme aspoň hodinu odstáť.
  2. Na pečenie na plech položíme čistú utierku. Cesto na rezance rozdelíme na štyri porcie, vyvaľkáme natenko na ploche poprášenej múkou a nakrájame na rezance, hrubé približne ako ceruzka (je to jednoduchšie so strojom na cestoviny). Rezance voľne porozkladáme na utierku, kým ich nezačneme variť.
  3. Nakrájame 40 – 50 g masla na malé kúsky a dáme do chladničky.
  4. Privedieme portské víno, espresso a sójovú omáčku do varu spolu s bobkovými listmi a zmes necháme odkrytú zredukovať. Medzitým necháme pár sekúnd blanšírovať šalotky vo vriacej vode, necháme vysušiť, olúpeme a pozdĺžne nakrájame na štvrtiny.
  5. Na miernom ohni vo veľkej panvici orestujeme dozlatista šalotkové štvrte na 50 – 60 g masla. Pridáme zredukovanú zmes z portského vína a likér z čiernych ríbezlí, prikryjeme a necháme dusiť 5 – 7 minút.
  6. Zahrejeme 4 hlboké taniere.
  7. Umyjeme rukolu, vytriedime lístky a vysušíme ich. Utrieme papriku, očistíme ju a najemno nakrájame. Dáme variť 3 l vody do veľkej panvice s 2 PL soli. Vložíme espresso rezance a necháme variť 1 – 3 minúty, necháme usušiť a jemne ich zmiešame v panvici s parmezánom.
  8. K šalotkám pridáme nasekanú papriku, stiahneme panvicu z ohňa a vmiešame studené kúsky masla. Dosolíme podľa chuti.
  9. Najprv poukladáme do hlbokého taniera rukolové lístky, potom pridáme espressové rezance spolu so šalotkami a omáčkou, posypeme parmezánom a hneď podávame.

Tipy: 

  • Rezance môžeme vyvaľkať, narezať a usušiť niekoľko dní vopred.
  • Espresso na rezance môžeme presnejšie odmerať vážením.
  • Čím je vyvaľkané cesto čerstvejšie a tenšie, tým rýchlejšie sa uvarí.
  • Ak sa ponáhľame, stačí zamiešať veľa masla, parmezánu a papriky na espresso tymianové rezance a podávať na rukole bez pridania šalotiek na portskom víne.

Výroba: Regine Smith Thyme
Úprava jedla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall