Posuňte, aby ste získali viac informácií

Jarný šalát s kávovou vinaigrette

S opraženými plátkami slaniny, krutónmi a pošírovanými prepeličími vajcami.

Šalát s kávou? Áno, prosím! V tomto jarnom šaláte sa spájajú tie najlepšie ingrediencie do dokonalého ľahkého jedla.

Jarný šalát podávajte s talianskou coppou, krutónmi a pre trochu osviežujúcej zmeny s nezvyčajnou, ale výbornou, vinaigrette zo studenej kávy, jablkového džúsu a medovej horčice. Zmiešané lístky ozdobené pošírovanými prepeličími vajcami sú takisto pastvou pre oči.

Porcie: 4

Suroviny:

Na vinaigrette

  • 1 PL bieleho balsamico octu
  • 6 PL silnej studenej kávy
  • 3 PL prirodzene nepriezračného jablkového džúsu
  • 1 ČL horčice so semienkami
  • 1 PL medu
  • morská soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 4 PL panenského olivového oleja

Na šalát

  • približne 120 g miešaného jarného šalátu (rukola, mladý špenát, žerucha, púpava, bio kvety atď.)
  • 1 bageta
  • 50 g natenko nakrájanej coppy (talianska slanina, z krku)
  • 12 čerstvých prepeličích vajec
  • soľ
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • kuchynské papierové utierky

Príprava:

  1. Metličkou vyšľaháme všetky suroviny na vinaigrette a ochutnáme.
  2. Umyjeme šalátové lístky, porozkladáme ich a vyžmýkame dosucha.
  3. Predhrejeme rúru. Nastavenie: Ohrievanie zhora / zdola / 180 °C.
  4. Nakrájame bagetu na tenké plátky. Plátky bagety a slaniny poukladáme na plech, zasunieme do rúry na tretiu úroveň zdola a necháme zapiecť počas 6 – 7 minút. Plátky bagety a slaniny pootáčame.
  5. Porozbíjame prepeličie vajcia do poldecových kalíškov alebo malých kalíškov na vajíčka.
  6. V malej panvici (s priemerom približne 18 cm) privedieme do varu 300 ml vody s ČL soli a octom z bieleho vína. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu na 1. stupeň, vylejeme prepeličie vajcia po jednom do horúcej, nie však vriacej, vody a necháme ich pošírovať 2 – 3 minúty. Vajcia vidličkou po jednom povyberáme a necháme uschnúť na kuchynskej utierke.
  7. Na taniere naaranžujeme šalátové listy s vinaigrette. Pridáme plátky slaniny a krutóny. Navrch položíme prepeličie vajcia a pokropíme zostávajúcou vinaigrette. Ihneď podávame.

Tipy: 

  • Bageta sa jednoduchšie nakrája na tenké plátky, ak je jeden alebo dva dni stará. Najjednoduchšie sa nakrája na krájači chleba.
  • Krutóny budú mať výraznejšiu chuť, ak ich po opečení potrieme rozrezaným strúčikom cesnaku.
  • Pri bežnom sporáku je treba byť opatrný – pri pošírovaní voda nesmie vrieť!

Produktion: Regine Smith Thyme
Foodstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall