Posuňte, aby ste získali viac informácií
Jarný šalát s kávovou vinaigrette
S opraženými plátkami slaniny, krutónmi a pošírovanými prepeličími vajcami.
Šalát s kávou? Áno, prosím! V tomto jarnom šaláte sa spájajú tie najlepšie ingrediencie do dokonalého ľahkého jedla.
Jarný šalát podávajte s talianskou coppou, krutónmi a pre trochu osviežujúcej zmeny s nezvyčajnou, ale výbornou, vinaigrette zo studenej kávy, jablkového džúsu a medovej horčice. Zmiešané lístky ozdobené pošírovanými prepeličími vajcami sú takisto pastvou pre oči.
Porcie: 4
Suroviny:
Na vinaigrette
- 1 PL bieleho balsamico octu
- 6 PL silnej studenej kávy
- 3 PL prirodzene nepriezračného jablkového džúsu
- 1 ČL horčice so semienkami
- 1 PL medu
- morská soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 4 PL panenského olivového oleja
Na šalát
- približne 120 g miešaného jarného šalátu (rukola, mladý špenát, žerucha, púpava, bio kvety atď.)
- 1 bageta
- 50 g natenko nakrájanej coppy (talianska slanina, z krku)
- 12 čerstvých prepeličích vajec
- soľ
- 1 PL bieleho vínneho octu
- kuchynské papierové utierky
Príprava:
- Metličkou vyšľaháme všetky suroviny na vinaigrette a ochutnáme.
- Umyjeme šalátové lístky, porozkladáme ich a vyžmýkame dosucha.
- Predhrejeme rúru. Nastavenie: Ohrievanie zhora / zdola / 180 °C.
- Nakrájame bagetu na tenké plátky. Plátky bagety a slaniny poukladáme na plech, zasunieme do rúry na tretiu úroveň zdola a necháme zapiecť počas 6 – 7 minút. Plátky bagety a slaniny pootáčame.
- Porozbíjame prepeličie vajcia do poldecových kalíškov alebo malých kalíškov na vajíčka.
- V malej panvici (s priemerom približne 18 cm) privedieme do varu 300 ml vody s ČL soli a octom z bieleho vína. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu na 1. stupeň, vylejeme prepeličie vajcia po jednom do horúcej, nie však vriacej, vody a necháme ich pošírovať 2 – 3 minúty. Vajcia vidličkou po jednom povyberáme a necháme uschnúť na kuchynskej utierke.
- Na taniere naaranžujeme šalátové listy s vinaigrette. Pridáme plátky slaniny a krutóny. Navrch položíme prepeličie vajcia a pokropíme zostávajúcou vinaigrette. Ihneď podávame.
Tipy:
- Bageta sa jednoduchšie nakrája na tenké plátky, ak je jeden alebo dva dni stará. Najjednoduchšie sa nakrája na krájači chleba.
- Krutóny budú mať výraznejšiu chuť, ak ich po opečení potrieme rozrezaným strúčikom cesnaku.
- Pri bežnom sporáku je treba byť opatrný – pri pošírovaní voda nesmie vrieť!
Produktion: Regine Smith Thyme
Foodstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall