Hruška Krásna Helena

Hruška Krásna Helena Adobe Stock

Hruška Krásna Helena

Aj keď má Krásna Helena už svoje roky, jej nadčasová krása a lahodná chuť sa nestratila. Z hrušky „Heleny“ sa tak úplne právom stal dodnes obľúbený dezert.

Hrušku „Krásnu Helenu“ vynašiel v roku 1870 veľký Auguste Escoffier, priekopník modernej francúzskej kuchyne, ktorý sa narodil v roku 1846. Svoj výtvor pomenoval podľa krásnej Heleny z operety „La belle Hélène“ od Jacquesa Offenbacha, ktorá mala premiéru 17. decembra 1864 vo varietnom divadle Théâtre des Variétés v Paríži. Zrelé a sladké hrušky sa olúpu a pošírujú v bielom víne alebo i vo vode, citrónovej šťave a cukre. Po vychladnutí sa podávajú s vanilkovou zmrzlinou, poliate roztopenou čokoládou. Za čias Escoffiera sa zdobili kandizovanými fialkami, dnes niekoľkými šľahačkovými ružičkami.

Báječná kombinácia šťavnatej hrušky, horkej čokolády a krémovej zmrzliny je populárna aj dnes a nájdeme ju na dezertnom menu mnohých dobrých reštaurácií Prajeme vám dobrú chuť! Mimochodom, aj broskyňa „Melba“ je výtvorom Augusta Escoffiera.

Text: Sabine Witt