Listujte

Chrbát z diviny na borievkach a rozmaríne

Recept na elegantné slávnostné jedlo.

Chrbát z diviny je charakteristický svojou delikátnou chuťou – možno práve pretože samotné jelene sú maškrtné! Vždy vyhľadávajú tie najjemnejšie výhonky. Borievky dodávajú tomuto jedlu ovocnú, ostrú chuť.

Jelene nie sú iba plachí obyvatelia lesa, sú to tiež labužníci. Milujú mladé výhonky, puky a čerstvé listy bohaté na vitamíny, vďaka čomu je ich mäso extrémne zdravé a jemné. Je najchutnejšie zo všetkej diviny. Ako stádovité zvieratá sú jelene vždy ostražité a v pohybe, preto nemajú tendenciu naberať tuk. Pri približne 100 kalóriách na 100 gramov je ich mäso extrémne chudé v porovnaní s bravčovým alebo hovädzím. Jemné mäso z jeleňa je zvyčajne divé, pretože tieto zvieratá sa nechovajú v maštali, ale sa nechávajú rásť v ich prirodzenom prostredí. Borievky dodávajú jedlu ovocnú, ostrú chuť. Borievky obsahujú esenciálne oleje, ktoré podporujú trávenie a vytvárajú explóziu chutí, ak sa skombinujú s aromatickým rozmarínom.

Čas prípravy: 60 – 70 minút
Doba varenia: 35 – 40 minút
Porcie: 4

Suroviny:

  • 1 chrbát z diviny (približne 1 500 g)
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • 4 borievky
  • 2 vetvičky rozmarínu alebo 1 PL rozmarínových lístkov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 PL oleja
  • 150 g plátkov slaniny
  • 400 ml vývaru z diviny
  • 200 ml smotany
  • 2 PL zahusťovadla omáčok
  • soľ
  • korenie

Vybavenie: Pekáč

Odporúčané nastavenie:
Funkcia: Ohrev zhora/zdola
Teplota: 200 – 210 °C
Poloha v rúre: druhá úroveň zdola
Čas pečenia: 35 – 40 minút + predhriatie

Alternatívne nastavenie rúry:
Funkcia: Extra ventilátor
Teplota: 190 – 200 °C
Poloha v rúre: druhá úroveň zdola
Čas pečenia: 35 – 40 minút + predhriatie

Nastavenie varného panelu:
Stupeň: 9 – 8
Čas varenia: 1 – 2 minúty

Príprava:

  1. Nahrubo namelieme čierne korenie a borievky a zmiešame s olejom, rozmarínovými lístkami a rozmliaždeným cesnakom.
  2. Narežeme chrbát pozdĺž kosti a potrieme ho marinádou.
  3. Predhrejeme rúru. Ochutíme mäso so soľou a korením a prekryjeme slaninou, vložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry.
  4. Po 20 minútach pridáme polovicu vývaru a necháme piecť ďalších 20 minút. Pridáme zostávajúci vývar.
  5. Mäso vyberieme a necháme ho vo fólii zabalené  odstáť približne 10 minút. Precedíme vývar a pridáme smotanu. Pridáme zahusťovadlo omáčok a privedieme do varu.
  6. Chrbát odkostíme, nakrájame a podávame s omáčkou.

Tip: Omáčku môžeme zjemniť suchým červeným vínom.

Foto: © Miele