Listujte

Dezerty ku káve

Sladké potešenie pre kávičkárov.

Káva nie je len na pitie! Dokonale sa hodí aj na výrobu dezertov, napríklad kávových karameliek, chrumkavých kávových oblátok či kávového likéru s koňakom, tonkovými bôbmi a vanilkou. Ako by ste mohli odolať?

Káva je neuveriteľne mnohotvárna – nie je iba lahodným nápojom, dokonale sa hodí aj na dezerty. Jej mierna horkosť zdôrazňuje chuť vašich múčnikov a dopĺňa chuť likérov. Káva sa veľmi dobre hodí k zmrzline, ovociu a múčnikom a jemne zvýrazňuje veľa iných sladkých jedál. Vynára sa iba jediná otázka: prečo sa nerobia všetky dezerty s kávou?

Zmrzlina Espresso-Stracciatella

Porcie: na výrobu približne 1 litra

Suroviny:

  • 50 g zŕn espresso kávy 
  • 1 vanilkový struk
  • 300 ml mlieka
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 6 žĺtkov (zo stredne veľkých čerstvých bio vajec)
  • soľ
  • 100 g nerafinovaného trstinového cukru (cukor „muscovado“, dostupný v predajniach so zdravou výživou)
  • 50 g glukózového sirupu (pozri tip)
  • 3 PL koňaku
  • 80 – 100 g horkej kávovej čokolády (espresso alebo mocca čokoláda, aspoň 60 % kakaa)

Príprava:

  1. Do rúry vsunieme širokú plochú nádobu alebo panvicu vhodnú do rúry do druhého radu zhora a predhrejeme. Nastavenie: Ohrievanie zhora / zdola / 160 °C.
  2. Rozdrvíme kávové zrná v mažiari, nasypeme ich do panvice a necháme pražiť 13 – 15 minút. (Pozri ďalší recept).
  3. Pozdĺžne rozrežeme vanilkový struk a vyškrabeme z neho vanilkové zrná. Pridáme semená a struk spolu s mliekom a smotanou ku kávovým zrnám a na miernej teplote privedieme do varu. Potom ihneď vyberieme panvicu z rúry, prikryjeme ju a necháme zmes odstáť na 15 minút.
  4. Pripravíme si veľkú misu s ľadovou vodou.
  5. Do misky (najvhodnejšia je teplovzdorná miska s okrúhlym dnom vhodná na mixovanie) dáme štipku soli, trstinový cukor, glukózový sirup a žĺtka a ručným mixérom rozšľaháme. Misku položíme nad malú panvičku s vriacou vodou a obsah vytrepeme až na penu. Cez sitko za stáleho miešania precedíme horúcu zmes kávy a krému a zmes budeme ďalej trepať nad vodným kúpeľom, až kým nedosiahneme krémovú konzistenciu. Zmes sa nesmie prehriať (max. 85 °C), pretože by bola opäť tekutá. Misku ihneď preložíme do ľadovej vody a vytrepeme krém, až kým nevychladne.
  6. Do studenej zmesi vmiešame koňak a necháme zmes zamraziť v zmrzlinovači. Nasekáme čokoládu, nasekané kúsky vysypeme do malej misky a necháme ich rozpustiť vo vodnom kúpeli. Necháme pomaly vychladnúť. Čokoládu pomaly tenkým prúdom vylejeme do zmrazenej zmrzlinovej zmesi a premiešame.
  7. Zmrzlinu naložíme do predchladenej nádoby vhodnej do mrazničky a necháme v mrazničke až do podávania. Ak bude zamrazená zmrzlina príliš tvrdá, môžeme ju 10 – 20 minút pred podávaním vložiť do chladničky. Zmrzlinu servírujeme zmrzlinovou lyžicou alebo polievkou lyžicou namočenou do vody a porcie ozdobíme ovocím v kávovom karameli alebo chrumkavých oblátkach (pozri recepty).

Tipy:

  • Do roztopenej čokolády sa nesmie dostať žiadna voda, pretože by mohla zostať redšia a tvrdšia.
  • Glukózový sirup si môžeme objednať cez internet alebo si vyrobiť svoj vlastný: Pridáme 50 g glukózy a 50 g cukru do 100 ml vody, privedieme do varu a zredukujeme na polovičný objem. Necháme vychladnúť. Nepoužitý sirup môžeme dlhodobo uskladniť v chladničke v uzatvárateľnom pohári. Stvrdnutý sirup môžeme v horúcom vodnom kúpeli opäť roztopiť.
  • Zvyšok oblátok môžeme podávať spolu so zmrzlinou.

Chrumkavé kávové oblátky

Suroviny:

  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 70 g práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 75 g hladkej múky
  • 1 dávka rozpustnej kávy (2 g instantnej kávy)
  • 1 PL mletých mandlí
  • 1 ČL jemne nastrúhanej kôry z bio pomaranča
  • 1 vajce (stredne veľké)
  • 80 ml mlieka
  • 1 silikónová podložka na pečenie

Príprava:

  1. Suroviny dáme do užšej vyššej nádoby, vyšľaháme ručným šľahačom, prikryjeme a necháme odstáť aspoň 30 minút. Pripravíme si rovný pohár, varešku s dlhou rúčkou a valček (pozri predchádzajúci recept).
  2. Predhrejeme rúru. Nastavenie: Ohrievanie zhora / zdola / 160 °C.
  3. Položíme podložku na pečenie na plech. Pomocou čajovej lyžičky alebo polievkovej lyžice naložíme dávky zmesi na podložku a chrbtom lyžice alebo malým paletovým nožom ich roztlačíme na veľmi tenké krúžky. Tieto krúžky zo zmesi sa neroztiahnu, preto nemusia mať medzi sebou veľa miesta. Čím je zmes tenšia, tým chrumkavejšie budú oblátky.
  4. Krúžky pečieme v druhom rade zospodu približne 12 – 15 minút, kým nebudú na okrajoch pekné hnedé.
  5. Paletovým nožom dáme krúžky z podložky na pečenie ihneď dolu. Krúžky ohneme a stlačíme, čím vytvoríme malé kornútky. Kornútky poukladáme do pohárov, alebo ich položíme v jemnej krivke cez rúčku varešky či valčeka. Necháme vychladnúť a stuhnúť. Pokračujeme so zvyškom zmesi.

Tipy: 

  • Oblátky sa dajú piecť iba na silikónovej podložke na pečenie. Papier na pečenie nie je vhodný, pretože sa na ňom tvoria záhyby.
  • Podložku na pečenie pred použitím nemastíme.
  • Zmes môžeme urobiť aj bez instantnej kávy.
  • Na výrobu kornútkov by mali mať krúžky priemer 10 – 12 cm.
  • Oblátky sa dajú tvarovať iba za tepla.
  • Vychladnuté oblátky by sa mali skladovať v chlade a suchu až do ich použitia.

Ovocie v kávovom karameli

Dávky: 6

Suroviny:

  • približne 200 g ovocia (napr. maliny, jahody, čučoriedky, nakrájané marhule atď.)
  • 6 PL hnedého cukru
  • 1 šálka kávy (približne 125 ml)

Príprava:

  1. Ovocie umyjeme a kuchynskou utierkou vysušíme.
  2. Do malej panvice s hrubým dnom dáme cukor a na vyššej teplote ho zahrejeme (stupeň 7). Keď sa cukor začne topiť, potrasieme panvicou (pozri aj tipy na recept na glazované morello čerešne).
  3. Keď sa všetok cukor roztopí a skaramelizuje, pridáme kávu a 3 – 4 polievkové lyžice vody. Uberieme teplotu a zamiešame, aby sa cukor roztopil. Panvicu prikryjeme pokrievkou, aby sa tekutina nevyparila.
  4. Primiešame ovocie, prevaríme a môžeme podávať. Zahrejeme karamel, kým nedosiahneme želanú teplotu, rozlejeme medzi ovocie a podávame.

Kávový likér s koňakom, bôbmi tonka a vanilkou

Dávky: Na približne 1,3 litra
 
Suroviny:

  • 1 vanilkový struk a 1 – 2 kusy navyše pre naplnené fľaše, ak je to potrebné
  • 1 bôb tonka (koreniny)
  • 4 zelené kardamonové struky
  • 450 g cukru
  • 70 g mletej kávy alebo espressa (80 % Arabica, 20 % Robusta, nie príliš jemne mletá)
  • 0,7 l koňaku (alebo brandy, 40 %)

Príprava:

  1. Vanilku rozrežeme po dĺžke, nasekáme s bôbom tonka a kardamónovým strukom a uvaríme s cukrom v 500 ml vody. Necháme povariť na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Primiešame kávu, prikryjeme a necháme vychladnúť. Pridáme koňak, prikryjeme a necháme odstáť približne 3 – 4 dni, pričom zmes raz denne premiešame čistou lyžicou.
  3. Likér precedíme cez sitko s kuchynskou utierkou, rozlejeme do fliaš a necháme dozrieť aspoň 3 týždne pred podávaním.

Tipy:

  • S nahrubo zomletou kávou je konečné cedenie jednoduchšie.
  • V malých fľaštičkách je tento likér skvelým darčekom.
  • Ako mini dezert môžeme likér podávať so šľahačkou navrchu.
  • Kávovým likérom môžeme preliať dezerty (napr. vanilkový krém, koláče, zmrzlinu alebo malé koláčiky).

Výroba: Regine Smith Thyme
Úprava jedla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall