Listujte

Oblečenie na zjedenie

Pre Gretchen Röehrs jedlo plus papier sa rovná móda.

Pre ilustrátorku Gretchen Röehrs sú jedlo a móda neoddeliteľne prepojené. To je iba jeden z dôvodov, prečo používa ovocie a zeleninu, aby na papieri vyčarovali nezvyčajné dizajnérske odevy.

Všetko to začalo troma černicami. Gretchen Röehrs ich položila na hárok bieleho papiera a okolo ovocia načrtla ladné ženské tvary v štýle klasických módnych skíc − ako keby ovocie a zelenina boli normálnymi prvkami dizajnérskeho oblečenia. Táto kresba s černicami mala byť vlastne iba pozdravom zo slnečného San Francisca pre kamarátku, ktorá túžila po čerstvom jedle počas studených zimných mesiacov na východnom pobreží USA. Tak aspoň Gretchen vždy tvrdila veľkým módnym časopisom ako Harper’s Bazaar a Elle, odkedy objavili túto umelkyňu a jej instagramovú stránku. Práve tu Gretchen nahrala obrázok černicových šiat. Onedlho prišli nohavice z bledozeleného hrášku, listové večerné šaty s hojdajúcou sa brokolicovou sukňou a kabátom z plátkov hrušky. Odvtedy navrhla celú kolekciu z ovocia a zeleniny. Niekedy vezme aj nezdravé potraviny, napríklad croissant, z ktorého vytvorí minišaty v tvare vajíčka, alebo z keksu navrhne bublinkovú sukňu.

Jedlo ako výraz osobnosti

Keď sa spýtate Gretchen Röehrs na jej kreatívny proces, zdôrazní, že jej kresby musia byť spontánne. „Pracujem proste s tým, čo mám okolo seba − a nech sa deje čokoľvek, vždy mám po ruke ceruzku, skicár a nejaké jedlo“, hovorí. Je pravda, že jemné črty a živé pózy jej ovocno-zeleninových modelov dodávajú jej kresbám ľahkosť, ktorú nie je možné vymyslieť nasilu. Gretchen jednoducho kreslí. Nešpekuluje. „Iba položím jedlo na papier a kreslím okolo neho. Je to fakt rýchle“, hovorí umelkyňa. Pritom každá jedna jej postavička má svoju vlastnú jedinečnú osobnosť, ktorú vyjadruje svojou pózou, ale najmä druhom jedla, ktoré autorka použije, a oblečením, ktoré znázorňuje. Z Gretcheniných kresieb je cítiť skutočnosť, že oblečenie a jedlo sú prostriedkom sebavyjadrenia. „To, čo jeme a nosíme, sú dva rôzne spôsoby vyjadrenia aspektov našej osobnosti. Zároveň však sú obe tieto veci tak vizuálne, že ich jednoducho nemôžete nespojiť.“ Takto Gretchen Röehrs vysvetľuje pozadie svojej práce. Osobnosť, ktorú svojim postavičkám a ich oblečeniu vdychuje, je podmienená jedlom, ktoré na to použije: „Farby, tvary a moja nálada, to všetko ovplyvňuje postoj mojich kreslených postavičiek.“

Keď sa z banánovej šupy stanú háremové nohavice

Medzi jej obzvlášť obľúbené patria kresby, na ktorých sa z banánovej šupy stanú moderné háremové nohavice a kde je list z mangoldu ovinutý okolo tela postavičky ako okázalé slávnostné šaty. „Vyzerajú ako oblečenie, ktoré by ste si mohli pokojne obliecť − predstavte si, že sú z hodvábu namiesto ovocia a zeleniny!“ Gretchen Röehrs začala v módnom priemysle, keď tento predmet študovala na strednej škole a učila sa o jeho možnostiach. Módne návrhárstvo jej dalo pocit, že dokáže zachytiť ľudské tvary. „To najdôležitejšie, čo som sa naučila, bolo však to, že kreslenie je väčšia sranda ako návrhárstvo“, dodáva. Táto láska ku kresleniu ju viedla k tomu, aby sa po skončení školy stala ilustrátorkou a v tejto oblasti stále pracuje.

Čistý list papiera je pre Gretchen Röehrs tvorivé ihrisko. V kuchyni však taká odvážna nie je. Zdôveruje sa nám: „Moje varenie je fakt nudné“. Okrem jednej veci: „Keď mám náladu pozvať ľudí na večeru, strácam všetky zábrany.“ Tiež ide rada na výbornú večeru do reštaurácie a vychutnáva si, keď jedlo nie je krásne naaranžované na papieri, ale šéfkuchárom na tanieri. Hovorí nám: „Jedlo, ktoré som raz jedla v Benu v San Franciscu, bolo tou najinšpiratívnejšou kombináciou jedál, ktoré som kedy jedla. Bolo to skutočné umenie, hoci bolo veľmi prchavé.“ Ak chcete pokračovať v Gretcheniných šľapajách, Benu ponúka modernú americkú kuchyňu s jedlami, ako napríklad sezónne lososie ikry s ručne lisovaným sezamovým olejom alebo pór s čiernymi lanýžmi a šunkou. Je to jedna z najlepších reštaurácií v USA. Na jeseň 2014 hlavný kuchár Corey Lee dosiahol (takmer!) nemožné, keď získal svoju tretiu michelinovskú hviezdu.

Autor: Nina Heitele
Foto: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin