Listujte

Pražma s bylinkovou omáčkou

Rýchly a ľahký recept pre milovníkov rýb.

Pražma, známa aj ako dorada, je stredomorská ryba, ktorá sa je už od staroveku. Chutí obzvlášť dobre, keď sa pečie na pare.

Pražma je jedna z najhodnotnejších stredomorských rýb. Dá sa zohnať po celý rok, najlepšie však chutí od júla do októbra. Má typické zlatisté bodky na lícach a zlatý prúžok nad očami, čím si vyslúžila názov „zlatá hlava“. Svojimi silnými zubmi, ktoré sa trochu podobajú na králičie zuby, pražma dokáže dokonca rozhryznúť mušle a kraby. Jej mäso obsahuje málo tuku a je bohaté na proteíny a vzácne minerály vrátane magnézia, kalcia, fosforu a jódu.  

Keď kupujete pražmu, dávajte pozor, aby sa jej leskli oči a mala vlhké plutvy. Čím jasnejší je prúžok na jej čele, tým je čerstvejšia. Vedeli ste, že všetky pražmy sa narodia ako samci? Vo veku dvoch alebo troch rokov sa ich pohlavné orgány stiahnu a zmenia sa na samičky.

Čas prípravy: 55 minút
Čas aktívnej prípravy: 20 minút
Doba varenia: 35 minút

Porcie: 4

Suroviny:

  • 4 x 400 g filetov z pražmy
  • 40 ml olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 30 g masla
  • 20 g múky
  • 4 PL bieleho vína
  • 375 ml vývaru
  • 100 ml smotany
  • 1½ PL nasekaného petržlenu
  • cukor
  • 2 citróny

Vybavenie: Štetec na pečivo, viacúčelový pekáč Miele, panvica, metlička, nôž, doska na krájanie

Príprava:

  1. Rybu ochutíme soľou a korením, potrieme olejom a položíme na plech.
  2. Zvolíme automatický program A10 („pražma“) a rybu vložíme do vyhriatej rúry. Objem vody: približne 100 ml, 2 úroveň. Dĺžka programu: 25 – 35 minút. 
  3. Zohrejeme maslo a pridáme múku. Postupne pridávame vývar a víno a privedieme do varu. Pridáme smotanu a bylinky. Dochutíme soľou, korením a cukrom. 
  4. Podávame na predhriatom tanieri alebo plochej mise ozdobenej polkou citróna. Omáčku podávame zvlášť. 

Tip: Rybu môžeme piecť aj na pare. Zvolíme toto nastavenie rúry: Funkcia: Para plus, počet/typ zaparení: 1; teplota 190 – 200 °C + predhriatie rúry, objem vody: približne 100 ml, úroveň: 2; 1. Zaparenie: 15 minút po začiatku procesu pečenia, doba pečenia: 25 – 35 minút

Foto: © Miele