Posuňte, aby ste získali viac informácií

Radi vás vidíme!

Zen a umenie zábavy − 8 najlepších tipov, ako byť uvoľneným hostiteľom.

Jedným z najlepších spôsobov, ako vyjadriť, že ste radi, že niekto ich ide pozvať k vám na večeru. Tu je 8 našich najlepších tipov, ktoré zaručia vám a vašim hosťom večer bez stresu.

1. Nechajte to voľne plynúť

Príjemný večer potrebuje uvoľneného hostiteľa. Aj keď pripravíte veci ešte pred príchodom hostí, považujte to za súčasť večera – pusťte si svoju obľúbenú hudbu a popíjajte pri tom pohár vína. Nebudú sa cítiť vítaní, ak im otvoríte dvere a budete pritom v strese. Po jedle si sadnite a vychutnajte si s hosťami digestív namiesto toho, aby ste išli umývať riad alebo chodili za nimi s príručným vysávačom.

2. Spýtajte sa svojich hostí, či je niečo, čo nejedia  

Alergia na orechy, fruktózová intolerancia alebo sú možno pescetariáni? Ako si môžete pamätať, čo môžete ľuďom podávať bez toho, aby ste ohrozili ich životy, alebo aspoň bez toho, aby sa neocitli v nepríjemnej situácii kvôli tomu, že musia v jedle hľadať potraviny, ktoré by im mohli uškodiť? Vždy je najlepšie sa spýtať hostí vopred, či je niečo, čo nemôžu jesť alebo čo nejedia, aby ste im vedeli ponúknuť nejakú alternatívu.

3. Neprepínajte sa 

Nezabúdajte, že väčšina hostí dáva prednosť rozhovoru so svojimi hostiteľmi pred osemchodovou večerou. Dajte pozor, aby ste nechytili paniku, radšej sa držte jednoduchých jedál z kvalitných surovín.     

4. Nerobte si výčitky

Zdá sa, že každý hostiteľ sa vždy naladí tak, že sa začne ospravedlňovať hneď, keď prídu hostia. Mangové pyré je príliš tekuté, mali rybu vykostiť, alebo mohlo byť teplejšie na terase, keď sa podával aperitív. Ľudia kritizujú svoj vlastný výkon v snahe uspokojiť svojich hostí – je to však iba iritujúce. Vaši hostia by si tieto veci nikdy nevšimli, keby ste o nich nezačali rozprávať!

5. Buďte pripravení na oneskorencov

Vždy bude niekto meškať, s podávaním jedla teda počkajte 45 minút. Hosťom, ktorí už prišli, môžete zatiaľ ponúknuť lahodné chuťovky, ako napríklad opečenú briošku s kozím syrom alebo chutné pralinky s paprikovým tartarom.

6. Nechajte svojich hostí uvoľniť sa

Môže byť imponujúce pozvať si domov špičkového šéfkuchára a požiadať hostí, aby pomohli jedlo pripraviť. Pre mnohých je to však stresujúce – po desiatich hektických hodinách v kancelárii nemusia mať práve chuť na vyrábanie suši roliek alebo porciovanie hydiny. Je oveľa lepšie usadiť ich s pohárom vína a obdivovať čarodejníka v kuchyni.

7. Podávajte sezónne potraviny

Každý chce, samozrejme, zapôsobiť štedrým dojmom, nechoďte však pre jahody na druhý koniec sveta. Sezónne produkty sú na programe dňa. Sezónne potraviny sú krásne čerstvé a mali by byť vašou prvou voľbou. Nezabúdajte, že gazpacho z vodného melóna chutí oveľa lepšie v lete ako pri nízkych teplotách.

8. Majte po ruke správne nápoje

Sprievodné nápoje sú rovnako dôležité ako samotné jedlo. Odštartujte skvelý večer dobrý aperitívom. Pre tých, ktorí majú radi menej tradičné veci, čo tak Knight Cup s príchuťou granátového jablka? Potom potešte milovníkov červeného vína klasikou, akou je napríklad Amarone. A je ťažké poraziť legendárny Sauvignon Blanc Cloudy Bay, ktorý sa dobre hodí k rybe, morským plodom a bielemu mäsu. 

Autor: Lena Schindler
Foto: © Adobe Stock