Posuňte, aby ste získali viac informácií
Ratatouille
Pestrofarebná príloha k chutnej rybe.
Ratatouille, pôvodom z Nice, je tradičným prvkom francúzskej provensálskej kuchyne, dnes je však v celej Európe populárnych mnoho jej variácií. Tento recept sa obzvlášť dobre hodí k rybe.
Ratatouille sa voľakedy považovala za jedlo chudoby. Hodiny varili zvyškovú zeleninu a niekedy sa v hrnci ocitol aj zeleninový odpad. Toto jedlo pochádza z provensálskej kuchyne z Nice a jeho pôvod sa odráža aj v jeho názve: „rata“ znamená „odpad“ a „touille“ znamená „miešať“. Ratatouille teda doslova znamená „miešané jedlo“, ktoré sa varí a dusí niekoľko hodín. Nenechajte sa tým však odradiť. Dnes je ratatouille populárna v celej Európe a dokonca si prerazila cestu aj do kuchýň špičkových svetových šéfkuchárov. V podstate pozostáva z cibule, cesnaku, papriky, rajčiny a často sa pridáva aj baklažán. Existuje však veľa variácií, keďže jedlo sa tak rozšírilo. Všetky však majú jednu spoločnú vec: ratatouille sa považuje za veľmi zdravú kvôli vysokému obsahu zeleniny a je ľahko stráviteľná.
Čas prípravy: 70 minút
Čas aktívnej prípravy: 30 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 2
Suroviny:
• 1 červená paprika
• 1 žltá paprika
• Polovica cukiny
• 6 cherry rajčín
• 6 šampiňónov
• 1 šalotka
• 2 strúčiky cesnaku
• ½ ČL tymianových lístkov
• 1 ČL bazalky
• 1 ČL morskej soli
• ½ ČL čierneho korenia
• 2 PL olivového oleja
• 2 vetvičky rozmarínu
Vybavenie: Nôž, doska na krájanie, vákuové vrecko
Príprava:
- Zeleninu umyjeme a očistíme. Nakrájame na pravidelné malé kúsky.
- Nakoniec nakrájame šalotku, zmiešame s cesnakom, ochutíme bylinkami a pridáme ich do zeleniny.
- Všetko vložíme do vákuového vrecka a zatvoríme do vákuovej zásuvky s nastavením na 3. stupeň.
- Pomocou nastavenia „Sous-vide“ uvaríme ratatouille v parnej rúre na druhej úrovni zdola. Teplota: 65 °C, doba varenia: 40 minút
- Z vákuového vrecka vyberieme celý obsah, naložíme na taniere a ozdobíme vetvičkami rozmarínu.
Tip: Dobre sa hodí k chutnej rybe.
Foto: © AdobeStock