Posuňte, aby ste získali viac informácií

Ratatouille

Pestrofarebná príloha k chutnej rybe.

Ratatouille, pôvodom z Nice, je tradičným prvkom francúzskej provensálskej kuchyne, dnes je však v celej Európe populárnych mnoho jej variácií. Tento recept sa obzvlášť dobre hodí k rybe.

Ratatouille sa voľakedy považovala za jedlo chudoby. Hodiny varili zvyškovú zeleninu a niekedy sa v hrnci ocitol aj zeleninový odpad. Toto jedlo pochádza z provensálskej kuchyne z Nice a jeho pôvod sa odráža aj v jeho názve: „rata“ znamená „odpad“ a „touille“ znamená „miešať“. Ratatouille teda doslova znamená „miešané jedlo“, ktoré sa varí a dusí niekoľko hodín. Nenechajte sa tým však odradiť. Dnes je ratatouille populárna v celej Európe a dokonca si prerazila cestu aj do kuchýň špičkových svetových šéfkuchárov. V podstate pozostáva z cibule, cesnaku, papriky, rajčiny a často sa pridáva aj baklažán. Existuje však veľa variácií, keďže jedlo sa tak rozšírilo. Všetky však majú jednu spoločnú vec: ratatouille sa považuje za veľmi zdravú kvôli vysokému obsahu zeleniny a je ľahko stráviteľná.

Čas prípravy: 70 minút
Čas aktívnej prípravy: 30 minút
Doba varenia: 40 minút

Porcie: 2

Suroviny:

•    1 červená paprika
•    1 žltá paprika
•    Polovica cukiny
•    6 cherry rajčín
•    6 šampiňónov
•    1 šalotka
•    2 strúčiky cesnaku
•    ½ ČL tymianových lístkov
•    1 ČL bazalky
•    1 ČL morskej soli
•    ½ ČL čierneho korenia
•    2 PL olivového oleja
•    2 vetvičky rozmarínu

Vybavenie: Nôž, doska na krájanie, vákuové vrecko

Príprava:

  1. Zeleninu umyjeme a očistíme. Nakrájame na pravidelné malé kúsky.
  2. Nakoniec nakrájame šalotku, zmiešame s cesnakom, ochutíme bylinkami a pridáme ich do zeleniny.
  3. Všetko vložíme do vákuového vrecka a zatvoríme do vákuovej zásuvky s nastavením na 3. stupeň. 
  4. Pomocou nastavenia „Sous-vide“ uvaríme ratatouille v parnej rúre na druhej úrovni zdola. Teplota: 65 °C, doba varenia: 40 minút
  5. Z vákuového vrecka vyberieme celý obsah, naložíme na taniere a ozdobíme vetvičkami rozmarínu. 

Tip: Dobre sa hodí k chutnej rybe.

Foto: © AdobeStock