Posuňte, aby ste získali viac informácií

Šťavnatý moka-čokoládový koláč

Zdôraznený kávovým destilátom a červenými ríbezľami.

Tri šálky silnej moka kávy by mohli byť zrána možno priveľa, ale je to to správne množstvo pre úžasný šťavnatý čokoládový koláč. 

Holé koláče sú úžasný nový trend v pečení. Týmto pomenovaním sa označujú koláče, ktoré sú len sčasti prekryté cukrovou alebo čokoládovou polevou, takže jednotlivé vrstvy koláča zostanú viditeľné. V tomto recepte sa striedajú čokoládové a kávové vrstvy s krémom a šťavnatými červenými ríbezľami. Čokoládová poleva s tou najjemnejšou čokoládou vytvorí na koláči dokonalú úpravu.

Porcie: 8

Suroviny:

Na koláč

  • 100 g zmäknutého masla, trošku masla navyše na vymastenie formy
  • 200 g hladkej múky a trošku múky navyše na vysypanie formy
  • 3 šálky silnej moka kávy alebo bežnej kávy
  • 100 g čokolády na varenie (60 % kakaa, jemne nasekaná)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL kakaového prášku
  • 225 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 bio vajcia (stredne veľké)
  • 2 – 3 PL kávového destilátu 

Na plnku

  • 1 plátok bielej želatíny
  • 50 ml (gramov) silnej moka kávy alebo bežnej kávy
  • 1 dávka rozpustnej kávy (2 g instantnej kávy)
  • 200 g šľahačkovej smotany (35 % tuku)
  • 50 g cukru
  • 100 g červených ríbezlí (plus niekoľko stoniek na ozdobu)

Na čokoládovú polevu

  • 2 PL šľahačkovej smotany (30 – 35 g)
  • 50 g čokolády na varenie (60 % kakaa, jemne nasekaná)
  • 1 tortová forma (priemer 18 cm)

Príprava:

  1. Maslom vymastíme formu a zaprášime múkou.
  2. Uvaríme kávu. Kým je ešte horúca, zmiešame 135 ml s čokoládou na varenie a 100 g cukru a premiešame, kým sa suroviny nerozpustia.
  3. Predhrejeme rúru. Nastavenie: Ohrievanie zhora / zdola / 160 °C.
  4. Zmiešame spolu maslo, 125 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru, potom po jednom zapracujeme vajcia.
  5. Zmiešame spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakaový prášok. Nakoniec za stáleho miešania nalejeme kávu a čokoládovú zmes.
  6. Zmes vylejeme do formy, povrch vyhladíme a koláč necháme na 55 minút piecť na druhej úrovni zdola. Dreveným špáradlom vyskúšame, či je koláč upečený a v prípade potreby ho dáme ešte na ďalších 5 minút do rúry (už vypnutej). Koláč vyberieme z rúry a necháme ho na 5 minút odstáť. Potom ho vyberieme z rúry, otočíme ho hore dnom a necháme vychladnúť.
  7. Ešte pred zlepením koláča odrežeme vydutý vrch, aby bol koláč rovný, a potom ho vodorovne rozkrojíme na tri pláty. Rozpustíme 1 balíček vanilkového cukru v 1/2 šálky kávy a primiešame kávový destilát. So širokou pekárskou kefou napustíme tri vrstvy koláča touto zmesou.
  8. Na výrobu plnky namočíme na 5 minút plátok želatíny do studenej vody. Vylejeme 50 ml kávy do misky a mierne zahrejeme nad vodným kúpeľom. Pridáme rozmočenú želatínu a instantnú kávu, zamiešame, kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť, kým nezačne tuhnúť.
  9. Do tuha vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom. Polovicu krému pridáme do kávového želé a rovnomerne nahrubo rozotrieme na spodnú vrstvu koláča. Položíme na to druhú vrstvu koláča, posypeme červenými ríbezľami a rozotrieme na ne zvyšok krému. Prekryjeme treťou vrstvou koláča. Necháme vychladnúť aspoň počas 2 hodín.
  10. Na polevu v malom hrnčeku zohrejeme šľahačku, vmiešame do nej čokoládu na varenie a necháme rozpustiť. Všetku zmes vylejeme do stredu vrchnej vrstvy koláča a rozotrieme paletovým nožom. Necháme vychladnúť a odstáť.

Tipy: 

  • Kávový destilát je dosť špecifický a nanešťastie aj dosť drahý. Na tento šťavnatý koláč môžeme použiť aj brandy alebo kávový likér.
  • Koláč sa ľahšie rozkrája na pláty deň po upečení.
  • Čokoládovú polevu môžeme nahradiť hrubou vrstvou cukrovej polevy.

Výroba: Regine Smith Thyme
Úprava jedla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall