Helena Rizzo
Príbehy, ktoré čakajú na to, aby boli objavené.
Podľa svetoznámej šéfkuchárky Heleny Rizzo musí byť človek otvorený svetu a vždy sa zlepšovať, ak sa chce kreatívne realizovať. Verí, že inšpiráciu možno nájsť kdekoľvek, stačí sa správne pozerať.
S čím varí
"Verím, že môžeme tvoriť výnimočné veci, keď robíme to, čo máme radi a robíme to so srdcom."
Ústredným prvkom Heleninej reštaurácie „MANÍ“ v Sao Paulo je splynutie brazílskej a európskej kuchyne. Kreatívnym spojením týchto rôznorodých kultúr a skúseností sleduje svoju vášeň, vždy znovu a znovu inšpirovať svojich hostí.
Inšpirovaná svetom
“Inšpirovať ma môže konkrétna prísada alebo aj výlet. Môžem však aj čítať knihu, v ktorej je uvedené niečo zaujímavé – a to ma privedie k nápadu na nový pokrm.”.
Helena chcela vždy vidieť svet, učiť sa nové veci a nájsť vo svojom živote túto výnimočnú lásku. Ako niekoho, kto takmer všade spoznáva prirodzenú krásu, ju viedla jej cesta od štúdia architektúry cez modelovanie až k jej najväčšej vášni – vareniu. Táto Brazílčanka žila a pracovala v rôznych európskych mestách a tam sa učila od tých najlepších – a to nie len v kuchyni, ale aj pre život.
"Silno verím v to ..., že spoločne môžeme vytvoriť nádherné veci."
Šéfkuchár sa stretá s umelcom
Helena a Azuma
Tak ako niekto, kto sa nechá inšpirovať rôznymi kultúrami, považuje Helena tiež Japonsko a japonskú kultúru za fascinujúcu – a práca botanického umelca Azumu Makota má pre ňu „túto orientáciu, akú má aj japonská kuchyňa.“ Táto špičková kuchárka bola nadšená tým, ako Makoto dokáže zachytiť prirodzenú krásu kvetín zamrazením. Pri ich spolupráci chcela vytvoriť pokrm, ktorý by zachytil moment, na chvíľu zastavil plynúci čas a pozýval k výnimočnému zážitku.
Keď je časovanie nadovšetko: rúra na pečenie generácie 7000
Pri varení je čas rozhodujúcim faktorom. Či už ide o čas potrebný na uvarenie prísady, alebo čas, kedy hosť čaká na svoje jedlo – časovanie musí ladiť. Aj preto na Helenu tak zapôsobila rúra na pečenie generácie 7000. Napokon sa môže úplne spoľahnúť na inovatívnu technológiu prístroja, ktorá zabezpečuje konštatne perfektné výsledky – a nechať tak svojej kreativite voľný priebeh. Zároveň má voľnosť na to, aby sa koncentrovala na umelecké fazety svojho jedla a farby umiestnila tak, aby svoju prácu perfektne skombinovala s prácou Makota – a zároveň k nej vytvorila kontrast.
V opojení farieb
Inšpirovaná farbami Makotovej práce vytvorila Helena pomocou rúry na pečenie generácie 7000 najskôr jedlo z ryby – inscenáciu farieb a prísad: so sladkými zemiakmi, nakladaným karfiolom, cuketou a chrumkavým cesnakom. Ako druhé jedlo zvolila kačku a skombinovala ju s čakankou, cibuľkami a čučoriedkami. Prísady okolo mäsa pritom naaranžovala ako krídlo, aby vyjadrila veľkú voľnosť, ktorú by mal pri varení pociťovať každý.
“Myslím si, že varenie s takýmito kuchynskými technológiami nám dáva nové sebavedomie – čo je veľmi upokojujúce. Podľa môjho názoru dokáže takto variť každý veľmi dobre. Skutočne každý.”
Ste na rade
Pripravení, pozor, varíme!
Objavte ďalšie príbehy
Kyle Connaughton
Kuchár ocenený 3 michelinskými hviezdami sa upísal perfektnosti svojich prísad – od ich pôvodu, až po prezentáciu na tanieri.
Azuma Makoto
Tento renomovaný umelec z Japonska inšpiruje našich šéfkuchárov svojou kreativitou v najvyššej forme.
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu je kuchárka ocenená michelinskou hviezdou s jedinečným štýlom varenia a nezvyčajným životným príbehom.